Lesoverzicht

Waarom Spaans leren leuk is

Catharina E
Alan Balvin Sánchez
7 dec 2019
Waarom Spaans leren in Tilburg - Foto genomen Sanlucar de Barrameda

6 Redenen waarom Spaans leren leuk is

Heb je Spaans leren al langer op je wensenlijstje staan?

Waarom Spaans leren leuk is

De Spaanse taal leren. Je hebt het misschien al langer op je to-do lijstje staan, maar vraag je je ook af waarom? Waarom Spaans leren en niet Italiaans…, of Frans, of Duits...  Tja, dat is een lastige… Weet jij een goede reden?

Wij hebben natuurlijk wel een idee waarom dat Spaans leren zo aantrekkelijk is.
In het kort: Spaans klinkt erg prettig en romantisch.
Daarnaast is de taal relatief makkelijk te leren qua uitspraak en om te schrijven, ook als je geen talenknobbel hebt. Daarbij enig voorbehoud, het spreken komt niet vanzelf. Je moet er echt wel iets voor doen, maar daar helpen we je bij als je wilt.

Waarom Spaans leren steeds populairder wordt

Op middelbare scholen stijgt het aantal leerlingen dat Spaans wil spreken elk jaar. Tevens zien wij een groei van meer dan 70% in het aantal leerlingen afgelopen jaar. Hoe komt dat? Spaans horen we bijna dagelijks en klinkt ons meer en meer vertrouwd in de oren. Dat komt door de Spaanse series op Netflix en niet te vergeten de Spaanse zomerhits.

Spaanse hits - Despacito - Wie kent hem niet?

De laatste jaren zijn er nogal wat Spaanse hits opgedoken.. Elk jaar komen er meer bij. Dat is ook niet gek, volgens Cervantes spreken meer dan 567 miljoen mensen Spaans.

Hits als Despacito, Mamacita en La Cintura… En nog 105 andere bekende nummers, voor nu teveel om hier op te noemen. Waarschijnlijk ken jij ze wel.

Op Spotify staat een leuke lijst met de laatste Spaanse hits van 2020

In 2020 was Mamacita van de Black Eyes Peas de zomerhit

En dan nog iets.. De Spaanse taal is zelfs populair in Nederlandse hiphop volgens RTL nieuws.

Spaans leren zodat je de populaire series op Netflix beter begrijpt

En dan die Spaanse films en series op Netflix. La Casa de Papel… Velvet, Gran Hotel, El Embarcadero, Mar de Plástico (aanrader). Welke serie heb jij al gezien?

Zo langzaamaan raken we verslaafd aan die series en wordt Spaans een dagelijks dingetje.

Het is dan ook niet vreemd dat we hier meer van willen weten. We horen het steeds meer en de mogelijkheid om te leren wordt steeds makkelijker.

Er is meer dan ooit les- en leermateriaal verkrijgbaar. Daarom komt Spaans leren spreken werkelijk binnen handbereik.

Maar omdat we zelf ook nieuwsgierig zijn wat de meest voorkomende redenen zijn om Spaans te willen leren, zijn we eens gaan surfen en hebben we onderstaande redenen verzameld.

Hieronder enkele redenen waar. Welke vind jij de leukste? Zet het onder in de reacties.

6 redenen waarom Spaans leren leuk is

1. Spaans is geweldig als je op reis bent in een Spaanstalig land

Spaans komt op reis erg goed van pas. Nog steeds gaan veel Nederlanders elk jaar naar Spanje. Tevens is Latijns-Amerika een avontuurlijke reis bestemming.

Stel je voor. Aan het einde van de middag loop je in een dorpje in Zuid-Spanje. De zon schijnt, het is 27℃. Je hebt zin in een koud drankje en hebt trek in de lekkerste tapas van het dorp. Het is tenslotte etenstijd.

Op een bankje naast in het park zie je een opa met een kop koffie. Hij kijkt je vriendelijk aan en je wil aan hem vragen waar je moet zijn voor de lekkerste tapas. Hij zal het wel weten, hij woont hier.

Nu komt het, je vraagt het gewoon in het Spaans. Die man lacht meteen en je wordt direct geholpen.

Je maakt makkelijk contact met de lokale bevolking. Dit zorgt voor een extra dimensie aan je reis ervaring.

Als Spaanssprekende reiziger gaan er meer deuren open voor jou. Deuren die voor anderen gesloten blijven. En je hebt meer diepgang met de mensen die je tegenkomt.

2. Spaans (of elke andere taal) leren boost je brein en cognitieve vaardigheden

Psychologische studies (bron: Telegraph) hebben uitgewezen dat het spreken van twee of meer talen een goede verbetering is voor je cognitieve processen.

Het vertraagt zelfs de ziektes Alzheimer en Dementie (vertoning normaal gemiddeld op 71,4 jaar en vertraagt pas op 75,5 jaar).

Ook je geheugen verbetert. Hersenen functioneren nou eenmaal beter wanneer je regelmatig oefent. Beter namen en boodschappenlijstjes onthouden bijvoorbeeld.

Tevens ben je je meer bewust van je omgeving (bron: Universiteit Pompeu Fabra). Je bent meer gefocust op relevante informatie en alles wat niet relevant is glijdt van je af.

Je maakt betere beslissingen (bron: Business Insider). Omdat het leren van een andere taal ook betekent het aanleren van andere nuances en worden die skills onbewust positief beïnvloed.

3. Veel woorden in het Engels lijken op Spaanse woorden

Dat veel Spaanse woorden op Engelse woorden lijken, dat komt door de invloed van het Latijn.

De taal is ook fonetisch, je spreekt de woorden uit zoals je ze schrijft. En zonder al te veel gekke tekens die weer een andere klank of uitspraak verlangen.

4. Landen waar Spaans een officiële taal is

Volgens Cervantes zijn er 21 landen waar Spaans een officiële taal is. Dat betekent dat je elk jaar naar een ander vakantieland kunt 😉 voor je optimale vakantie ervaring.

Landen als Spanje, Mexico, Argentinië, Chili, Puerto Rico kennen we wel. Honduras, Paraguay, El Salvador, Ecuador zijn minder bekend. Maar je redt je overal als je Spaans spreekt.

Leer iets van de cultuur en geschiedenis door met de lokale bevolking te spreken. Wedden dat je een geweldige vakantie ervaring mee naar huis neemt.

5. Geniet van een goed Spaans boek.

Er zijn goede boeken geschreven in het Spaans. Ja, de echte populaire boeken kun je ook in het Nederlands lezen. Maar het is goed voor jouw ontwikkeling van de Spaans taal om ze in de originele taal te lezen.

Daarnaast zijn er in het Spaans toch subtiele en genuanceerdere uitdrukkingen te vinden. Dat maakt het gewoon interessanter.

6. Je begrijpt de vele prachtige teksten in liedjes en series beter

Wanneer je de taal machtig bent, begrijp je de hits en series beter.

De fijne nuances die net dat extra gevoel mee geven. Ook zonder ondertiteling weet jij waar het over gaat. Heb je de serie El Embarcadero - The Pier al gezien. Het is toch heerlijk wanneer je zo'n romantische serie tijdens het kijken al begrijpt?

In het Engels heb je dat ook. Sommige uitspraken en grappen zijn gewoon leuker in een andere taal.

Heb jij genoeg aan de 6 redenen waarom Spaans leren leuk is? Heb jij nog suggesties of goede redenen? Laat het hieronder weten.

Waarom Spaans leren in Tilburg - Foto genomen Sanlucar de Barrameda

Deze foto is genomen door Rob de Bont op het jaarlijkse feest in Jerez de La Frontera